Zrębki wędzarnicze

zrębki wędzarnicze

Oferujemy Państwu znakomity surowiec opałowy, dzięki któremu wasze potrawy uzyskają niepowtarzalny smak i aromat. Zrębki wędzarnicze stosuje się jako zamiennik dla drewna w polanach i wędzarniach domowych lub przemysłowych. W tradycyjnych instalacjach tego typu, które są opalane drewnem, konieczne jest uzyskanie dużej ilości żaru z drewna. Nie tylko wydłuża to cały proces, lecz także czyni go trudniejszym oraz przekłada się na obniżoną, finalną jakość potraw.

Zrębki z kolei sypie się bezpośrednio na żar, w niedużych porcjach, aż do momentu uzyskania pożądanego efektu i temperatury. Jeżeli chcą Państwo uzyskać większą ilość dymu, to mogą Państwo dodatkowo zwilżyć materiał opałowy. Zrębki wędzarnicze wytwarza się z czystego, starannie wyselekcjonowanego drewna. Dzięki temu, że przechodzą one przez proces odkorowania i oczyszczania, jakość dymu jest dużo lepsza, co przekłada się na smak potraw.

Kolejnym, niewątpliwym atutem oferowanego przez nas materiału opałowego, jest fakt, iż możliwe jest utrzymanie temperatury obróbki potraw oraz pozostałych parametrów, na równym poziomie. Jest to efektem dużego rozdrobienia materiału.

Duża ziarnistość i rozdrobnienie zrębek wędzarniczych ułatwia utrzymanie niskiej wilgotności, na poziomie około 10%, przez co są one mniej podatne na działanie grzybów i pleśni. Proces suszenia w temperaturze 600°C skutecznie likwiduje zarodki grzybów, pleśni oraz innych drobnoustrojów, dzięki czemu Państwa dania będą bezpieczne dla zdrowia.

Na rynku znajdą Państwo zrębki wędzarnicze wykonane z:

  • Drewna olchowego, które nadaje potrawom ciemnożółty kolor. Przyjęło się uznawać ten gatunek drewna za najlepszy do tego rodzaju obróbki żywności, a jego dodatkowym atutem jest fakt, iż nadaje się do każdego rodzaju mięs i ryb;
  • Drewna bukowego, klasyfikowanego na drugim miejscu wśród specjalistów w tej dziedzinie. Zalecamy wykorzystywanie go do wędzenia przede wszystkim ryb i wieprzowiny;
  • Drewna dębowego w dwóch rodzajach. Szybkopalący się dąb czerwony urozmaici potrawy miodowym smakiem i aromatem, a finalne wyroby będą miały brązową barwę. Dąb biały natomiast jest łagodniejszym gatunkiem, dlatego też doskonale sprawdzi się w przypadku ryb, drobiu oraz wołowiny;
  • Drewna z drzew owocowych, które dodadzą potrawom lekki, słodki posmak. Polecamy przede wszystkim pestkowe gatunki drewna, takie jak wiśnia, śliwka czy morela. Równie dobrze sprawdzi się drewno pochodzące z gruszy czy jabłoni.

Reasumując, zrębki to doskonały materiał do wędzenia ryb i mięs. Posiada dużo lepsze właściwości od klasycznego drewna.