Zrębki wędzarnicze

zrębki wędzarnicze

Zrębki stosuje się jako zamiennik dla drewna w polanach do wędzenia w wędzarniach domowych lub przemysłowych. W przypadku tradycyjnych wędzarni opalanych drewnem należy najpierw uzyskać dużą ilość żaru z drewna. Zrębki sypie się bezpośrednio na żar w niedużych porcjach do momentu uzyskania pożądanego efektu. W celu wytworzenia większej ilości dymu, zrębki można zwilżyć.
 
Jedną z niewątpliwych zalet zrębek wędzarniczych jest możliwość utrzymania stałych parametrów procesu wędzenia. Jest to możliwe dzięki dużemu rozdrobnieniu materiału.
 
Rozdrobnienie zrębków ułatwia utrzymanie niskiej wilgotności, około 10%, są więc one mniej podatne na działanie pleśni i grzybów. Aby uzyskać tak niską wilgotność zrębki suszy się w temperaturze 600°C. Proces suszenia skutecznie likwiduje zarodki grzybów,pleśni oraz innych drobnoustrojów.
 
Najczęściej do wędzenia używane są zrębki:
- z drewna bukowego,
- z drewna olchowego,
- z drewna dębowego,
- oraz zrębki z drewna owocowego.